de yogalessen

boeddha bloemenHatha yoga wordt ook wel de yoga van de zon (ha) en de maan (tha) genoemd, waarbij de zon symbool staat voor actie en de maan voor reflectie. Hatha yoga is een fysieke vorm van yoga waarin we aandacht hebben voor houding, adem en concentratie. Het woord ‘yoga’ is afgeleid van het Sanskriet woord Yuj dat ‘verbinding’ betekent. Het gaat dan om de verbinding tussen lichaam en geest. Yoga gaat over bewustwording, luisteren naar je eigen lichaam, zien en voelen wie je werkelijk bent, in je volledig mens-zijn, zowel fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel.

In mijn lessen neem ik jou mee in een Hatha flow, waarin de yogahoudingen (asana’s) in elkaar overvloeien en adem en beweging worden gesynchroniseerd. Sommige asana’s houden we iets langer vast, andere zijn wat dynamischer. Door bewust je adem te volgen ervaar je in iedere houding en beweging ruimte en leer je hoe je onnodige (spier)spanningen kunt loslaten. Hatha Flow Yoga brengt bewustwording, kracht, balans, flexibiliteit en ontspanning.

SAS in de klas staat voor Stilte- en AandachtSpelletjes in de klas. Het zijn meditatieve momenten die rustmomenten creëren voor leerlingen én hun leerkrachten. Door in stilte de aandacht naar binnen te brengen ontstaat er een dieper inzicht in  je binnenwereld. Vanuit deze stille plek in jezelf kun je jezelf op een zuivere manier verbinden met de wereld om je heen. Door regelmatig meditatieve momenten in de klas te creëren kan er een klimaat ontstaan waarin leerkrachten en leerlingen zich meer ontspannen en gelukkiger voelen en waarin de lessen veel meer rendement opleveren.

Met mijn boek Juf is Zen, die ik in het voorjaar van 2019 wil uitbrengen, wil ik leerkrachten inspireren om meditatieve momenten in de klas te brengen. Een boek waarin ik mijn verhaal vertel over hoe meditatieve technieken mij ‘ankers voor het leven’ hebben gegeven om ontspannen en met een goed gevoel voor de klas te kunnen staan.