Zen-ziek zijn

“By the way, wat ben jij heerlijk Zen-ziek…” appte mijn uitgeefster me nadat we een kort telefonisch overleg hadden gehad.
Ondanks mijn hoofdpijn kan ik een glimlach op mijn gezicht laten verschijnen. Het duurt namelijk altijd wel even voordat ik me echt kan overgeven aan het ‘ziek zijn’.

Op woensdagochtend stap ik vol goede moed op mijn fiets. Onderweg wuif ik wat duizelingen weg. En op school aangekomen start ik de schooldag zoals ik altijd doe. “Goedemorgen allemaal”, verwelkom ik mijn leerlingen vrolijk terwijl in mijn hoofd een zeurende pijn ontwaakt.

Ik slik al wel een dikke werk paracetamol en ibuprofen. En halverwege de ochtend voel ik dat mijn lichaam steeds meer tegenstribbelt. Maar ik ga door tot ik de pijn in mijn hoofd en de duizelingen niet meer te weg kan drukken.
Aan het begin van de middag stap ik na wat geregel weer op mijn fiets. Ik kan niet wachten tot ik thuis weer in mijn bed kan duiken.

Ik denk nog even aan mijn groep 4. Gelukkig hoef ik mijn leerlingen niet leerkrachtloos achter te laten. Lang leve mijn collega die haar eigen taak opzij schuift om mijn groep over te kunnen nemen.
En dan laat ik mijn groep los. Ook mijn yogalessen laat ik los … alleen deze week. Want maandag wil ik er weer zijn.

Nu geef ik me over aan de griep. Ik doe de dingen die ik kan doen en neem de rust die ik nodig heb.

Inderdaad, ik kan heerlijk Zen-ziek zijn.

De boodschap van de libel

insect-63812_1920Sinds de start van dit nieuwe jaar siert een libel het logo van De Kleine Yogi, mijn o zo heerlijke yogapraktijk.

De libel is licht en snel, maar ook krachtig. Als larve verblijft de libel onder water. Daar vervelt ze een aantal keren om te kunnen overwinteren. Voor de laatste vervelling naar volwassenheid verlaat de libel het water en laat ze haar vleugels kleuren in het licht van de zon.

Als krachtdier staat de libel voor transformatie en de gave om je aan omstandigheden te kunnen aanpassen. Een mooi symbool voor de yoga die ik als leidraad door mijn leven laat gaan. De libel staat voor de diepere betekenis van het leven, dat wat onder de oppervlakte te vinden is. Ze staat voor spirituele groei en het doorbreken van illusies. Door anders naar mezelf te kijken en mijn leven anders in te richten, maak ik een metamorfose door die me dichter bij mijn echte zelf brengt. Door met mijn aandacht naar mijn binnenste te gaan word ik me steeds meer bewust van de gewoontes die ik mezelf heb opgelegd of die door omstandigheden zijn ontstaan. Met het beoefenen van yoga kom ik bewust en ontspannen bij mijn kracht om gewoontes te doorbreken en kan ik steeds meer mezelf zijn.

Het leven is nooit helemaal zoals het lijkt. Het is altijd gevuld met licht en kleur. Kijk hier doorheen en laat je eigen licht schijnen.